2021-11-26 08:27:20• hírek • Bede Emőke

Fényfestéssel hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszak felszámolásának fontosságára

1960. november 25-én Rafael Trujillo dominikai diktátor parancsára megölték az emberi jogi aktivistaként tevékenykedő Mirabal nővéreket, akik ennek nyomán a népi és a feminista ellenállás jelképévé váltak. Emlékük előtt tisztelegve az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése 1999-ben a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává nyilvánította a november 25-ikét.

„Ma van a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja – Ez a nap mindenekelőtt az oktatásba, a bántalmazás elleni fellépésekbe vetett nagyobb bizalmat kell, hogy jelentse, illetve a hitet abban, hogy lányaink nem élhetnek rettegésben, és hogy a visszaéléseket a hatályos törvények szerint szigorúan büntetik” – írta közösségi oldalán a Szatmár Megyei Tanács, melynek épületét csütörtök este látványos fényfestés díszítette.

Amint a Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság korábbi közleményében hangsúlyozta, a koronavírus-járvány ideje alatt megugrott a családon belüli erőszakot elszenvedők aránya, mely egy fontos törvénymódosításhoz vezetett. A módosítás értelmében a távoltartási végzést megszegő bántalmazók a korábbinál nagyobb, 1-től 5 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak. A rendőrség egyébként már helyben ki tud állítani egy ideiglenes végzést, a bíróság pedig akár fél évre is eltilthatja bántalmazóját az áldozattól.



Az igazgatóság ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a VENUS – Együtt a biztonságos életért nevű programnak köszönhetően a családon belüli erőszak áldozatainak immár lehetőségük van egy védett otthonba költözni, ahol többek között részt vehetnek pszichológiai, szakmai és jogi tanácsadáson, de igény szerint segítik majd őket a társadalmi reintegrációban és a munkakeresésben is.


Amennyiben ön is ilyen helyzetben van, vagy ismer olyat, akinek segítségre lenne szüksége, keresse fel személyesen a Szatmár Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóságot Szatmárnémetiben, a Corvinilor 18. szám alatt, telefonon a 0261-768 830-as számon vagy e-mailben, a  secretariat@dgaspcsm.ro címen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: